Informační centrum omezuje provozní dobu?

Město Pardubice založilo k 1.1.2018 novou příspěvkovou organizaci - Turistické informační centrum Pardubice. Zajišťovat má služby občanům města i jeho návštěvníkům. Pardubičané zde mají získávat informace o akcích pořádaných na území města. Ať už sportovních, kulturních, výstavách, festivalech apod. Mají zde také možnost zakoupit si na jednom místě vstupenky na nejvýznamnější akce po celé republice, na muzikály v pražských divadlech, koncerty světových hvězd či dobít kredit na pardubickou kartu. Nová organizace vznikla po zrušení Kulturního centra Pardubice. Argumentem pro zrušení jedné, zastřešující organizace bylo, že její činnost je příliš nesourodá. Městu se nedařilo vhodně obsadit ředitelský post. A efektivnější prý bude, když se nesourodý moloch rozdělí. Kulturní centrum totiž pořádalo městské slavnosti, Pernštýnskou noc, adventní trhy či akce pro děti. Pod KC Pardubice patřily i kulturní domy Hronovická a Dubina, Informační centrum, vyhlídková věž Zelená brána, výstavní prostor Mázhaus v historické budově radnice na Pernštýnském náměstí, Galerie města Pardubic, Divadlo 29. No bylo toho opravdu hodně. V posledních letech se produkční tým podílel i na olympijském a následně sportovním parku.
Organizace se rozdělila na dvě nové příspěvkové organizace města. Centrum pro otevřenou kulturu Pardubice a právě Turistické informační centrum Pardubice. Kulturní domy nelogicky spadly pod křídla domů dětí a mládeže. A produkční tým zanikl. Uvidíme kdo se ujme pořádání tradičních akcí v Pardubicích. Pokud si město dá tu práci a vypíše výběrová řízení na pořádání akcí, možná se dočkáme po letech dramaturgické stagnace i vítaných novinek. Věřím, že řada místních agentur by se na rozvoji oblíbených akcí Pardubičanů ráda podílela.
Ale zpět k informačnímu centru. Vznikla nová příspěvková organizace. Odpovědnost nese i za provoz Zelené brány a výstavní prostor Mázhaus. Zelená brána je jednoznačnou dominantou centra města. V minulých letech se do věže investovalo a vznikla zde i zajímavá "kronika" města s využitím postaviček výtvarnice Jaroslavy Klimtové, autorky dětských pohádkových knížek. Dokonce jde o jedinou sbírku postav mimo soukromou sbírku rodiny již zesnulé výtvarnice. Bohužel při mé poslední návštěvě v minulém roce bylo patrné, že údržbě expozice není věnována adekvátní pozornost. Doufejme, že nové vedení přístup k expozici změní.
Mázhaus, jehož název vychází od dobového označení prostor ve kterých se nachází, je součástí přízemí historické budovy radnice. V minulosti zde vystavovali místní umělci. V podzemí radnice pak byly k vidění výstavy čertů, dinosaurů apod. Myslím, že prostor jímž vstupují do radnice svatebčané, by při trochu snahy mohl sloužit jako malé turistické informační centrum. Totiž budova, ve které informační centrum sídlí, není města a magistrát zde platí nemalé nájemné. Z peněz města platíme ohromný prostor, který při původním záměru měl sloužit jako zázemí pro prezentaci lokálních produktů, perníkářů. Informační centrum mělo mít funkci bohatě zásobeného obchodu se suvenýry. Turista měl mít možnost si zde sednout, koupit kávu a v klidu naplánovat další cestu svého výletu po Pardubicku. Zdá se, že z původní strategie již nic nezůstalo. Jak si jinak vysvětlit, že informační centrum o víkendech zavírá své dveře již v 15 hodin? Je toto adekvátní služba turistů, které bychom chtěli do města přilákat? Tímto servisem je, obávám se, spíše odrazujeme.
A ještě dodatek k efektivitě. V minulém roce město spoluzaložilo tzv. malou destinační společnost. Společně s okolními obcemi, živnostníky a neziskovými organizacemi vznikl spolek Perníkové srdce Čech. Myslím, že provozování informačního centra i Zelené brány mohlo město svěřit nově vzniklému spolku. A provázat tak strategickou podporu cestovního ruchu s praktickou stránkou věci. Nyní jen můžeme doufat, že dvě různé organizace s vlastním vedením budou spolupracovat. A Pardubice se konečně dočkají vyššího počtu turistů, kteří do města přijedou utrácet peníze a tím podpoří místní ekonomiku.

radek_knava