SPP odmítá koupi pojišťovny

Sdružení pro Pardubice podporuje reformu samosprávy. Záměr koupit nevyhovující budovu ale rozhodně není dobrým začátkem. Nejdříve by se mělo vedení města podívat na to jaké agendy má magistrát vykonávat a kolik úředníků k tomu potřebuje. Sám náměstek Řehounek zmiňoval, že v činnosti města vidí "mnohdy neprovázanost na sebe navazujících agend" a nespokojenost občanů s úrovní služeb poskytovaných městem. Pokud se domnívá, že občané jsou nespokojeni, proč nezačne reformu představením komplexní strategie zlepšení kvality služeb? Až poté, co zjistí jak má vypadat úřad "21.století", může vedení města hledat optimální řešení. A to může nalézt i v městem vlastněných objektech, které čekají na své využití. V minulosti se např. mluvilo o Masarykových kasárnách, nebo se uvažovalo o koupi a rekonstrukci automatických mlýnů. O výstavbě se uvažovalo vedle Paláce Pardubice i na pozemcích bývalé tzv. Prokopky. Variant je mnoho. Je potřeba rozhodovat v souvislostech. S přihlédnutím k nejefektivnějšímu řešení a podle skutečných potřeb města.

U efektivity tohoto řešení mám mnoho otázek. Opravdu je koupě pojišťovny ekonomicky rozumné řešení? Zástupci hnutí ANO asi znají velmi bonitního zájemce o budovy, které by město v případě odkoupení pojišťovny opouštělo. Zřejmě je koupí nejmenovaný zemědělsko-potravinářský holding jako formu podpory krajského města. Jinak si nedovedu vysvětlit jak mohou počítat s tak vysokými příjmy za prodej nepotřebných budov. Podle dostupných podkladů nekalkulují s tím, že by budovu pojišťovny jakkoli přestavovali pro potřeby úřadu. Už vidím, jak v úzkých chodbách budou čekat desítky obyvatel na vydání občanky, řidičáku apod. Uvažoval někdo o odbavovacím systému? Kam přesně se bude stěhovat odbor dopravy? STK a emise už nebudeme mít v jednom areálu jako je tomu nyní v Černé za Bory? Nebo se bude nákladně přestavovat zadní trakt budovy a o tomto se nyní jen raději mlčí? A mlží... Z ekonomického pohledu budova pojišťovny nevychází jako efektivní řešení ani při detailním prozkoumání nákladů na její chod. Ročně je to bez oprav, jen ve spotřebě energií přes 13 milionů. V dosavadních budovách magistrát platí ročně o téměř 9 milionů méně. Kolik bude stát stěhování úředníků a s nimi i jejich archivů snad ani nechci vědět... Peníze na koupi město nemá. Muselo by si půjčit. Další miliony bychom tak z rozpočtu města platili na úrocích. Město stále splácí úvěry za rekonstrukci zimního stadionu a plaveckého areálu. Opravdu není vhodný čas město více zadlužovat.

Vedení magistrátu se obyvatele města snaží přesvědčit o tom, že odkupem budovy zabrání stěhování pojišťovny do Prahy a Hradce Králové. Je otázkou, zda-li jedná s těmi správnými lidmi. Předpokládám, že o tomto nerozhoduje vedení pojišťovny, ale přímo vlastník. A nebylo již dávno v Praze rozhodnuto, že minimálně vedení pojišťovny se stěhuje? Náměstek Řehounek obyvatele města straší osudem budovy v situaci, kdy by ji koupil někdo jiný, než město. Pominu to, že podle mnohých odborníků i cena 300 milionů je přemrštěná a tudíž neprodejná. Proč by městu mělo vadit, že budovu koupí nějaký developer, který ji zboří a postaví něco architektonicky cennějšího? Nebyla by to pro město spíše výhra? Budova může klidně sloužit i více subjektům. Kanceláře může pronajímat nový vlastník např. po patrech různým firmám. Dopad pro městskou kasu? Stále stejné daňové příjmy z daně z nemovitosti.

Otázek je mnoho, odpovědi téměř žádné. Proto Sdružení pro Pardubice odmítá záměr koupit budovu pojišťovny na Masarykově náměstí bez relevantních údajů.

René Živný, předseda Sdružení pro Pardubice

rene-zivny