Představení kandidátů SPP na městský obvod I

Sdružení pro Pardubice (SPP) zveřejní postupně jména kandidátů na starosty městských obvodů. V podzimních komunálních volbách sestaví celkem sedm kandidátek. Kandidátku nebude stavět pouze v obvodě číslo 8 - Hostovicích.

Dnes začínáme městským obvodem I., tedy středem města.

Lídrem na kandidátce pro první městský obvod, tedy střed města, bude současný zastupitel obvodu a legendární hokejista, Vladimír Martinec. Ten pracoval pro obvod poslední volební období jako radní. Má tak přehled, co je v jednotlivých částech městského obvodu potřeba vylepšit. Sám Martinec k tomu říká: "V příštím období bych chtěl věnovat pozornost mimo jiné lokalitě okolo Matičního jezera, od samotného, dlouhodobě slibovaného odbahnění, přes rekonstrukci chodníků v jeho okolí. Kritická je rovněž hustota parkování přímo ve středu města. Je potřeba vést jednání s městem Pardubice a soukromými investory ohledně možné výstavby nového parkovacího domu. Cílem je také vylepšovat stav vnitrobloků a pravidelně o ně pečovat, což znamená být aktivní a úspěšný v získávání dotací pro investice v obvodu - nebýt závislý pouze na financích od města." Věnovat pozornost chce Vladimír Martinec všem částem obvodu. "Nebudeme dělat rozdíly mezi Bílým či Zeleným Předměstím. Požadavky občanů se budeme snažit řešit v co nejkratší možné době. Musíme do naší práce zapojit zdravý selský rozum."

Dvojkou na kandidátce je René Živný, v současné době radní Pardubického kraje pro sport, volnočasové aktivity, cestovní ruch a informatiku. Řada lidí si jej pamatuje rovněž jako bývalého bikrosového reprezentanta a trenéra, který vedl českou reprezentaci na olympiádách v Pekingu a Londýně. Právě bikrosový areál se nachází na území prvního městského obvodu, sídlišti Závodu míru. A zde Živný vidí jednu z největších možností k rozvoji. "Samotné lokalitě Závodu míru je dlouhodobě slibována rekonstrukce ulic. Zatím se bohužel podařilo zrealizovat jen malou část. Je potřeba se na tuto jinak nádhernou lokalitu zaměřit a sehnat prostředky na postupnou rekonstrukci celého sídliště. Rovněž jsem striktně proti zbudování silniční propojky od obchodního centra UNI Hobby. To by danou lokalitu úplně zabilo," říká Živný.

Jak Vladimír Martinec, tak René Živný, se chtějí zaměřit také na bezpečnost v centru města. Oba žijí na sídlišti Karlovina a především páteční a sobotní noci zde bývají "rušné". Podle jejich slov je potřeba posílit spolupráci se státní i městkou policií především v nočních hodinách a to pro celé centrum města.

Trojkou na kandidátce je Radek Kňava, povoláním projektový manažer v oboru lidských zdrojů v mezinárodní firmě. Působí také jako konzultant pro oblast společenské odpovědnosti a filantropie pro neziskové organizace. Radek je aktivní v městské komisi cestovního ruchu. Zasadil se o větší podporu investic do zázemí pro volnočasové aktivity. Pomohl tím například novému vodnímu parku na soutoku Chrudimky a Labe. Rovněž se zajímá o životní prostředí v centru města. "Obvod by měl více spolupracovat se službami města na moderním pojetí zeleně. Inspiraci si můžeme vzít z různých měst Evropy. Existují řešení krásná a přitom levnější na údržbu," říká Kňava. Rád by, aby se v nejbližší době, ve spolupráci s městem, zrekonstruovaly chodníky směrem od třídy Míru k nádraží. Rovněž je potřeba se věnovat pravidelné údržbě a opravám parků, dětských hřišť, chodníků i silnic v celém obvodě. Zlepšení si zaslouží také odpadové hospodářství a systém blokového čištění ulic. "Čistit ulice v brzkých ranních hodinách při nedostatku parkovacích míst pro rezidenty je více než nešťastné," dodává Radek Kňava

Ani na dalších místech kandidátky Sdružení pro Pardubice nechybí pracovití lidé, kteří žijí obvodem. Na čtvrtém místě se představí Ing. Vít Vavřina, emeritní ředitel civilní části letiště Pardubice a místopředseda Klubu přátel Pardubicka. Na pátém pak bývalý ředitel Sportovního gymnázia Pardubice a nyní vedoucí trenér tamtéž, Mgr. Martin Kubrycht. Na šestém je Lukáš Ouředník, duše fotbalu v Pardubicích a okolí, který v současné době působí jako sekretář FK Pardubice či tajemník Okresního fotbalového svazu.

Na sedmém místě najdete velice aktivního obchodního manažera, Ing. Jana France a z osmého místa podpoří kandidátku známý pardubický nakladatel Jiří Razskazov, jenž pod hlavičkou nakladatelství HELIOS vydal nespočet knih o Pardubicích a okolí. Jiří je rovněž zakladatelem Lanového centra v Pardubicích u koupaliště Cihelna.

Zajímavá jména podpoří kandidátku i z dalších míst. Bývalý fotbalový reprezentant a trenér Luboš Kubík se bude zcela jistě zajímat mimo jiné o rekonstrukci Letního stadionu, tenisový hráč a trenér Petr Beneš zase o revitalizaci areálu LTC Pardubice, pořadatele tradiční tenisové juniorky.

Na kandidátce SPP najdete odborníky na různé směry. Přesto budeme rádi, pokud nám zašlete své náměty, co v našem obvodě vylepšit, na čem zapracovat a kterým směrem se vydat. Určitě si všechny vaše náměty a připomínky vezmeme k srdci a pokusíme se je zrealizovat.

MOI