Obrozené Sdružení pro Pardubice – silnější, dravější

Lídrem do podzimních komunálních voleb za Sdružení pro Pardubice (SPP) se stala opět MUDr. Štěpánka Fraňková, současná primátorka města Pardubice. „Nebudu zastírat radost nad tím, že jsem opět dostala důvěru. Nesmírně si toho vážím, ale současně je to pro mne obrovská výzva a závazek. Obhajovat post, nezklamat. To nebude vůbec jednoduché,“ říká o plánech SPP Fraňková. Kandidátka na „velkou“ radnici již nabývá velmi konkrétního obrazu.
„V první desítce se objeví nejen jména známá, ale také jména nová. Jsem si jistý, že i na dalších místech bude kandidátka pro naše občany zajímavá,“ komentuje kandidátku její dvojka a současný předseda zastupitelského klubu SPP Petr Beneš, který dlouhodobě působí jako předseda extraligového tenisového klubu LTC Pardubice. V zastupitelstvu je nováčkem, ale v končícím volebním období se coby předseda dozorčí rady zasadil o zprůhlednění finančních toků v dostihovém spolku. Na třetím místě najdou voliči známou osobnost pardubické ploché dráhy Evžena Erbana. „Když jsem v roce 2010 byl zvolen zastupitelem, tak jsem se skoro lekl. Vždyť jsem byl na takzvaně nevolitelném místě. Ale jsem člověk zvídavý a zvědavý, který se vždy zajímal o život v Pardubicích. Nejen o ten sportovní. Proto jsem své působení v komunální politice vzal jako výzvu. Po několika zastupitelstvech jsem zjistil, že být za
stupitelem má smysl. Tedy jen v případě, kdy chcete něco dělat, někde se angažovat, chcete vyjádřit svůj názor. Iniciativě totiž nic nebrání,“ říká o svých zkušenostech Evžen Erban.
Na dalším místě kandidátky se objeví Tomáš Pelikán, ředitel úspěšného a velmi dobře hodnoceného pardubického dopravního podniku. „Nevidím nic zvláštního a divného na tom, že se chci v politice angažovat. Starat se o to, aby správa města dobře fungovala je podobné tomu, jako se starat o to, aby dobře fungovala městská společnost. Nicméně bych byl velice nerad, pokud by mé aktivity někdo srovnával s lídrem Hnutí ANO panem Charvátem, ředitelem Rozvojového fondu Pardubice. Je totiž obrovský rozdíl být lídrem odpovědným za kampaň, prezentaci a k tomu na plný úvazek řídit firmu a nebo jen „pouhým“ kandidátem na čtvrtém místě kandidátky,“ svěřil se se svými pocity Pelikán.
René Živný, radní Pardubického kraje pro sport, cestovní ruch a informační technologie, se objeví na místě pátém. „Nikdy jsem se netajil ambicí stát se zastupitelem v Pardubicích. Ve chvíli, kdy jsem radním Pardubického kraje, chci našemu městu pomáhat. A provázanost zastupitelstva města a kraje může být jenom přínosem,“ věří Živný.
Na kandidátce SPP se objeví nejen již známá jména členů SPP a stávajících zastupitelů města, ale i jména úplně nová. „Myslím, že naše kandidátka bude pro obyvatele Pardubic velmi zajímavá nejen na předních místech,“ řekl Vít Vavřina, dlouholetý zastupitel za SPP. Na kandidátce by se měla objevit jména jako Vladimír Martinec, Luboš Kubík a další. „Osobně si velice vážím jasně vyslovené podpory Vládi Martince, poprvé totiž otevřeně kandiduje za politické uskupení. Beru to jako velký projev důvěry,“ hodnotí další jména Fraňková.
SPP bude stejně jako v minulých volebních obdobích kandidovat i na městských obvodech.
„Kandidátka a jména na ní obsažená jsou jistě důležitá. Myslím ale, že ještě důležitější je volební program. Proto na něm nyní velmi usilovně pracujeme. Tvoříme jej tak, abychom byli přesvědčeni, že to nejsou a nebudou jen plané sliby,“ prozradila k procesu tvorby programu Fraňková. „Poté jej představíme voličům a půjdeme s kůží na trh,“ dodává současná primátorka a lídr SPP pro nadcházející komunální volby.
Sdružení pro Pardubice patří ke stálicím pardubické politické scény. Vzniklo již na začátku devadesátých let jako uskupení odborníků z různých oblastí. Od voleb v roce 1994 jsou jeho zástupci v zastupitelstvu Pardubic a patří tak jasně k čitelným uskupením pardubické komunální politiky. Se zkušenostmi a reálnými cíli.

obroda