Rychlý kontakt 608 222 231

Prapodivné odvolání předsedy kulturní komise

Na posledním zasedání Kulturní komise města Pardubic se její členové dověděli, že byl odvolán její stávající předseda a úspěšný ředitel Východočeského divadla pan Petr Dohnal. S jeho prací byla komise, která si ho za předsedu řádně zvolila, spokojená. Logicky jsme se ptali na důvody odvolání.  Bylo nám řečeno, že jeho odvolání navrhl pan Menšík, který žádné důvody nesdělil. Zároveň nám bylo oznámeno, že novou předsedkyní byla Radou města Pardubic dosazena paní Troníčková, stávající členka komise. Opět jsme se tedy ptali, proč právě ona. Bylo nám sděleno, že se tak rozhodla rada na návrh pana Menšíka.

Po celou dobu od roku 1990, tedy více jak čtvrt století, si komise své předsedy volily. Nepamatuji se, že by za celou tuto dobu byl nějaký předseda odvolán, snad ojediněle odstoupil např. ze zdravotních důvodů. Současná rada si sama schválila nová pravidla, že se již s žádnou komisí o jejím předsedovi bavit nemusí a jen ona bude rozhodovat. Stejně jako současná rada naprosto bezprecedentně nepustila opozici do žádné dozorčí rady a vládne sama bez kontroly, což se opět za minulé čtvrtstoletí nikdy nestalo a nikoho to ani nenapadlo.

Musím se ptát, proč se politika a způsoby jednání vedení města vracejí před rok 1989, kdy o všem rozhodovala jedna strana a bez diskuze. Napadá mě jediné zdůvodnění. Jedním z členů Rady města Pardubic je bývalý důstojník sovětské Rudé armády a pan Menšík, současný starosta městské části 1, byl ještě v roce 1989 nadšeným členem KSČ a aktivním milicionářem. Zřejmě mají oba pánové na vedení města a ostatní členy rady takový vliv, že se vracíme o hodný kus v čase zpět a z toho mám hrůzu. V takové frašce nehodlám statovat. Proto jsem okamžitě na protest odstoupil z kulturní komise.

Jiří Razskazov

bývalý náměstek primátora a bývalý člen kulturní komise

razskazov